Petroleum

Optimal planering och hantering av kundleveranser

I tanken kan det verka lätt att tjäna pengar på att fylla på dieseltankar för att andra fordon och maskiner ska ha nära och ständig tillgång till bränsle. När dieseln börjar ta slut blir man kontaktad och allt man behöver göra är att skicka ut en tankbil med mer diesel tillsammans med en faktura.

Lätt att göra som sagt, men inte så lätt att tjäna pengar på eftersom det är många saker som kan gå feI på vägen.

  • Tanken som ska fyllas kan ha flyttats
  • Mätaren visade fel värde så beställt antal liter fick inte plats, eller tvärtom
  • Fel dieselkvalitet beställdes – och levererades
  • Halvfulla transporter eller oväntade returer ger onödiga kostnader

Alla små fel, var för sig eller tillsammans, leder till krångel som påverkar lönsamheten och kan i värsta fall leda till onödiga kostnader på grund av att man måste hantera ett antal akutordrar. 

Vårt tankadministrationssystem är speciellt utvecklat för att tillhandahålla de tjänster som är viktiga för att få bästa ekonomi på leveranserna. Leverantören säljer en garanti för att det inte ska bli tomt i tanken, genom att alltid informera kunden att det är dags att beställa påfyllning i god tid. Det går lätt och snabbt att installera och finns tillgängligt i en abonnemangsform så att man bara har en fast månadskostnad per tank. Det gör det lätt att räkna ut hur snabbt systemet betalar sig själv.

Vårt system maximerar möjligheterna till exakta leveranser – och högsta lönsamhet

Basen i systemet består av en lokal datainsamlingsenhet, som trådlöst övervakar nivåerna i tankarna. För att minimera installationskostnader på platser där det inte finns lokal strömförsörjning finns en enhet som via batteridrift kan fungera i 5 år. Vid sidan av insamlingen av nivådata fungerar systemet också som en övervakningsenhet som larmar om nivån ändras vid tider när den inte förväntas göra det. Förbrukningen kan variera för systemet håller reda på beställningsnivåerna.

Överföringen av data anpassas så att data endast skickas när det finns behov för det, vilket leder till låga driftkostnader. Systemet kan också anpassas för olika typer av givare och data som sänds till den centrala servern och är anpassade till en gemensam hantering av standardiserade datatyper. Servern hanteras sedan som en molntjänst, där administratören av leveranserna får överblick av vad som finns i tankarna hos olika kunder, och även var de befinner sig, om man valt till GPS-funktionen.

Bild på tankövervakningssida

Bilden ovan visar funktionerna i systemet. Tankbilschaufförerna kan även få information om nivåer via en app i sin smartphone och systemet tillhandahåller även statistik över gjorda leveranser. Systemet kan även utbyta information med andra administrativa system hos leverantören, som till exempel ERP-system av typ SAP och system som schemalägger och optimerar transporter.

Systemet är dessutom utformat för utbyggnad under drift, där nya tankmätningsenheter kan läggas till dynamiskt medan man arbetar med de övriga. Molntjänsten gör också systemet okänsligt för driftstörningar och man kan komma åt det från bärbara PC på olika platser av olika användare. När en tanknivå går under beställningspunkten, kan systemet informera den som är ansvarig om att tanken behöver fyllas på. Systemet skickar då ett SMS till en mobiltelefon hos tankadministratören med följande innehåll.

Automatiskt SMS från systemet

Genom att klicka på länken räknas beställningsvolymen ut och en leverans blir inplanerad. Enklare kan det inte bli.